Η ιστορία των υπολογιστών
Από τη "μηχανή του Pascal" το 1642 (η πασκαλίνα) ξεκινάει η περίοδος της χρήσης των πρώτων αυτόματων υπολογιστικών μηχανών από τους ανθρώπους. Ακολούθησε "η μηχανή του Leibniz" το 1671, όταν ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Gettfried Wilhelm Leibniz συνεχίζοντας την προσπάθεια του Pascal παρουσίασε στο κοινό τα σχέδια της δικής του υπολογιστικής μηχανής που έκανε αυτόματα και τις 4 πράξεις. Το ουσιαστικό πρόβλημα και με αυτή τη μηχανή ήταν ότι ήταν χειροκίνητη και αυτός που τη χρησιμοποιούσε έπρεπε να εισάγει στοιχεία, να κρατά ενδιάμεσα αποτελέσματα κ.α. με συνέπεια πάλι να καταναλώνει πολύ χρόνο. Ήταν όμως ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις δυνατότητες του δυαδικού συστήματος αρίθμησης. Τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν αρκετές αυτοματοποιημένες μηχανές, όπως: Ο "αργαλειός του Jacquard" το 1745, όταν ο Γάλλος μηχανικός Josheph Jacquard χρησιμοποιεί για πρώτη φορά διάτρητες κάρτες για την επιλογή νημάτων σε μηχανικό αργαλειό με προκαθορισμένο σχέδιο με βάση τις τρύπες. Ιδέα που χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια για την εισαγωγή των στοιχείων στους πρώτους υπολογιστές.
O Charles Babbage με την μηχανή του
Χάρη στις προσπάθειες των μηχανικών του Μουσείου Ιστορίας των Υπολογιστών στο Λονδίνο, η 5 τόνων(!) κατασκευή που αποτελείται από 8000(!) κομμάτια τέθηκε σε λειτουργία το Μάιο του 2008 και δουλεύει! Η εν λόγω μηχανή που ξεκινάει με… μανιβέλα μπορεί να λύσει λογαριθμικές και τριγωνομετρικές εξισώσεις με ακρίβεια 31 δεκαδικών ψηφίων!
Η μηχανή Turing χρησιμοποιήθηκε στο Β Παγκόσμιο πόλεμο με σκοπό την
αποκρυπτογράφιση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων των Γερμανών
Η περίοδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών ξεκινάει με την κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν το Ναυτικό των ΗΠΑ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Harvand ξεκινάει την κατασκευή ενός κολοσσιαίου μηχανήματος που ονομάσθηκεMark I. H κατασκευή του τελείωσε το 1943 και είχε διαστάσεις 15 μέτρα μήκος και 2,5 μέτρα ύψος. Κατάφερνε και εκτελούσε και τις 4 πράξεις με ταχύτητα πρόσθεσης δύο αριθμών 23 ψηφίων σε 3/10 του δευτερολέπτου και του πολλαπλασιασμού τους σε 6 δευτερόλεπτα. Λειτούργησε μέχρι το 1959.
Marc 1
Εφευρέτης του πρώτου Ηλεκτρονικού Ψηφιακού Υπολογιστή θεωρείται ο John Atanasoff μετά από απόφαση του δικαστηρίου το 1967, αν και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε. Η βασική ιδέα του Atanasoff (εργάστηκε μαζί με τον Clifford Berry) ήταν να κατασκευαστεί ένας υπολογιστής που να μπορεί να επιλύει ταυτόχρονα 30 γραμμικές εξισώσεις.
Το 1944 σχεδιάστηκε στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania από τους J. Eckert και W. Mauchly ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης. Ο ENIAC (Electronic Numerical Intagrator And Calculator) χρησιμοποιούσε για να λειτουργήσει 18000 λυχνίες και 65000 αντιστάσεις. Είχε τη δυνατότητα εκτέλεσης 5000 προσθέσεων ή 500 πολλαπλασιασμών το δευτερόλεπτο και το περίεργο είναι ότι χρησιμοποιούσε το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης.
ENIAC
Η προετοιμασία του ENIAC απαιτούσε από τους προγραμματιστές του δύο μέρες επίπονης χειρωνακτικής εργασίας,
καθώς αλλάζονταν οι καλωδιώσεις για κάθε υπολογισμό.
Το 1948 ο Ούγγρος μαθηματικός J.Neuman στην εργασία του "Μηχανές Απομνημονευόμενου Προγράμματος" θέτει τις βάσεις για τους μετέπειτα υπολογιστές, αφού κατασκευάζει ένα μηχάνημα το EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Computer) που διαφέρει από τα προηγούμενα σε δύο σημεία. Τα εξαρτήματα του είναι ηλεκτρονικά και έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει προγράμματα και δεδομένα. Η μηχανή αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν πρότυπο στη συνέχεια για την κατασκευή ψηφιακών Η/Υ και είναι μια από τις μορφές (ίσως η πρώτη) πραγματοποίησης του θεωρητικού υπολογιστή του Alan Turing.
EDSAC
Από εκεί και μετά ξεκινάει μια ραγδαία εξέλιξη των Η/Υ και ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν κατατάσσονται σε γενιές.
1η γενιά
Το 1951 ξεκινάει η πρώτη μαζική παραγωγή Η/Υ. Το μοντέλο UNIVAC I αντικαθιστά τις ηλεκτρομηχανές και έχοντας ως δομικό στοιχείο του την ηλεκτρονική λυχνία κάνει υπολογισμούς 1000 φορές πιο γρήγορα από τους προηγούμενους μηχανοκίνητους υπολογιστές.
Univac
Πλήρες σύστημα, εφοδιασμένο με εκτυπωτές μεγάλης ταχύτητας και αναγνώστες μαγνητικών ταινιών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως εξωτερική μνήμη.
Ο Univac χρησιμοποιούσε μαγνητική ταινία 12.5 mm.
Υπολογιστές της 1ης γενιάς (1946-1958) είναι και οι IBM 701, DATAMATIC 1000 κ.α. και κατασκευάστηκαν σε Αμερική και Ευρώπη.
2η γενιά
O STRETCH ήταν η πρόταση της ΙΒΜ για τις αμυντικές ανάγκες των ΗΠΑ
3η γενιά
Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας τους θα οδηγήσει τους κατασκευαστές στην τρίτη γενιά των Η/Υ(1963-1970). Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα κατασκευάστηκε από την Texas Instruments το 1959 και αντικατέστησε τα τρανζίστορ. Απο τότε αρχίζει μια συνεχής μείωση του όγκου των υπολογιστών. Εμφανίζονται και τα πρώτα λειτουργικά συστήματα σε υπολογιστές όπως : IBM 360, 6600 της Control Data κ.α.
|


To 1981, η IBM εισήγαγε προσωπικούς υπολογιστές για οικειακή και επαγγελματική χρήση. Ο αριθμός των προσωπικών υπολογιστών σε χρήση υπερδιπλασιάστηκε από 2 εκατομμύρια το 1981 σε 5,5 εκατομμύρια το 1982. Δέκα χρόνια αργότερα, 65 εκατομμύρια PCs χρησιμοποιούνταν. Το μέγεθος τον υπολογιστών γινόταν όλο και πιο μικρό με το πέρασμα των χρόνων. Εξελίχθηκαν από desktop σε laptop και μετά σεpalmtop. Η Machintosh εισήγαγε το γραφικό περιβάλλον διεπαφής στο οποίο οι χρήστες δε χρειαζόταν πια να πληκτρολογούν οδηγίες αλλά μπορούσαν να χρησιμοποιούν το ποντίκι για αυτό το σκοπό.


Η αντικατάσταση του ηλεκτρισμού από το φως, σαν φορέα πληροφοριών είναι γεγονός.
Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν απίστευτες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας και είναι από τους τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα.
