text 3d logo no background 

 

5 Λόγοι Υπέρ και 5 Κατά για Αναβάθμιση στα Windows 10 


Την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft άρχισε να μοιράζεται στους χρήστες που επέλεξαν να κάνουν αναβάθμιση στα Windows 10. Αν δεν έχετε πάρει ακόμα την απόφασή σας, ας δούμε πέντε λόγους για να κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10, και πέντε λόγους για να περιμένουμε.

Έχετε υπ' όψιν πως η αναβάθμιση στα Windows 10 θα μοιραστεί σταδιακά στους χρήστες που έχουν κάνει κράτηση. Δεν θα μπορέσουμε όλοι να αναβαθμίσουμε στις 29 Ιουλίου, για ορισμένους από εμάς θα πάρει μερικές ημέρες.

Επίσης, ακόμα και με κράτηση, δεν είναι υποχρεωτική η αναβάθμιση στα Windows 10. Θα χρειαστεί να επιλέξουμε να γίνει η αναβάθμιση, μόλις είναι διαθέσιμη για το σύστημά μας.

Τέλος, για όποιες ερωτήσεις έχετε για το νέο λειτουργικό, δείτε τον οδηγό μας:

5 λόγοι για να κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10
Ναι, τα Windows 7 είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα, και πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει πλέον τα Windows 8. Υπάρχουν όμως μερικά σχετικά πειστικά επιχειρήματα προκειμένου να κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10 το συντομότερο δυνατόν.

Το start menu και η βελτιωμένη εμφάνιση
Η παράλογη απόφαση της Microsoft να κάνει ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο να υποθέτει πως όλοι έχουμε ή θέλουμε μια οθόνη αφής, έκανε τα Windows 8 μια εμπορική αποτυχία.

Δεν είναι τόσο χάλια όσο τα Vista ή τα Windows ME, αλλά είναι αρκετά χάλια.

Μετά από ατέλειωτες φήμες πως ένα Windows update θα επανέφερε κάποια στιγμή το start menu στα Windows 8, τελικά η Microsoft δεν υλοποίησε ποτέ αυτή την ιδέα. Όμως επανέφεραν το start menu στα Windows 10, οπότε κάτι είναι κι αυτό.

Μαζί με την επιστροφή του start menu, η Microsoft ξεφορτώθηκε το εντελώς ηλίθιο Metro interface, που είχε όλες τις Metro εφαρμογές να τρέχουν αποκλειστικά σε πλήρη οθόνη.

Θα μπορούμε να τρέξουμε Metro εφαρμογές μετά την αναβάθμιση στα Windows 10, όμως θα τρέχουν σε παράθυρο στην επιφάνεια εργασίας, που είναι απείρως καλύτερο.

Αν λοιπόν μισείτε τις αλλαγές στα Windows 8, αυτός είναι ένας καλός λόγος για αναβάθμιση στα Windows 10.

Αν, από την άλλη, σας αρέσει η εμφάνιση των Windows 8, μπορούμε με λίγα κλικ να επαναφέρουμε την οθόνη έναρξης στα Windows 10. Έτσι, με την αναβάθμιση στα Windows 10 μπορούμε να έχουμε όποια εμφάνιση προτιμάμε.
 

Virtual desktops

Οι χρήστες του Linux έσκασαν στα γέλια όταν άκουσαν για virtual desktops στα Windows 10. Πολλές διανομές Linux είχαν virtual desktops εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Όμως, το γεγονός πως τα Windows τώρα θυμήθηκαν πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα δεν μειώνει τη χρησιμότητα των virtual desktops.

Είναι ένας έξοχος τρόπος να επεκτείνουμε την επιφάνεια εργασίας, και η μόνη καλύτερη λύση είναι να αγοράσουμε ένα δεύτερο monitor για dual-screen.

Αν σε αυτό προσθέσουμε τη δυνατότητα να "καρφιτσώνουμε" παράθυρα εφαρμογών στο 1/4 της οθόνης, τότε μπορούμε να έχουμε μια πολύ πιο αποδοτική επιφάνεια εργασίας.

Μπορούμε να έχουμε ανοιχτά όλα τα παράθυρα που θέλουμε, και να επιλέγουμε εύκολα αυτό που χρειαζόμαστε.

Θα μας πάρει λίγο καιρό να συνηθίσουμε τα virtual desktops, μετά από αυτό, όμως, δεν υπάρχει γυρισμός.
 

Microsoft Edge και (ίσως) Cortana

O νέος browser της Microsoft προσπαθεί σκληρά να διαφοροποιηθεί από τον Internet Explorer, και μέχρι στιγμής φαίνεται να τα καταφέρνει, ειδικά όσον αφορά την ταχύτητα.

Οι τελευταίες μετρήσεις της Microsoft δείχνουν πως η τελευταία έκδοση είναι μέχρι και 112% ταχύτερη στη JavaScript από τον Google Chrome.

Η Microsoft δεν φαίνεται να έχει σχέδια να φέρει τον Edge σε νεότερες εκδόσεις των Windows ή σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Έτσι, θα πρέπει να κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10 για να δοκιμάσουμε τον Edge.

Μία άλλη καινοτομία των Windows 10, που επίσης συνδέεται με τον Edge, είναι η Cortana, ο ψηφιακός βοηθός της Microsoft.

Αν χρησιμοποιείτε την Siri ή το Google Now και έχετε συνηθίσει να μιλάτε σε μια συσκευή, η Cortana θα φέρει την ίδια εμπειρία στο Desktop. Και, από τη στιγμή που η Cortana θα είναι επίσης διαθέσιμη στο Android και το iOS, το να έχουμε έναν και μοναδικό ψηφιακό βοηθό για όλες τις συσκευές θα είναι χρήσιμο.

Βέβαια, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το κατά πόσον η Cortana θα καταλαβαίνει Ελληνικά, τώρα ή στο μέλλον, οπότε για αρκετούς χρήστες πιθανώς να μην έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα.
 

Είναι το μέλλον, και είναι δωρεάν

Με τη Microsoft να εγκαταλείπει τις συμβατικές εκδόσεις, τα Windows 10 θα είναι πρακτικά η τελευταία έκδοση των Windows που θα βγει ποτέ. Θα δέχεται συνεχώς αναβαθμίσεις, και τα Windows 10 του 2020 μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική εμφάνιση από τα Windows 10 του 2015.

Μετά το 2020 και το 2023, όπου λήγει η υποστήριξη των Windows 7 και των Windows 8.1 αντίστοιχα, τα Windows 10 θα είναι η μόνη έκδοση των Windows που θα έχει απομείνει. Οπότε, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να τα συνηθίζουμε από τώρα.

Επίσης, η απόφαση για την αναβάθμιση των Windows στο παρελθόν επιβαρυνόταν από το κόστος της αναβάθμισης.

H αναβάθμιση στα Windows 10 θα είναι δωρεάν για ένα χρόνο για τους κατόχους Windows 7 και Windows 8.1. Όλες οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα είναι δωρεάν εφόρου ζωής της συσκευής. Αυτό κάνει την απόφαση για την αναβάθμιση στα Windows 10 σημαντικά ευκολότερη.

5 λόγοι για να μην κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10

Το νεότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε λειτουργικά συστήματα, συνήθως είναι καλύτερα να περιμένουμε, και να μην βιαστούμε να κάνουμε την αναβάθμιση.
Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους θα ήταν καλύτερα να καθυστερήσουμε την αναβάθμιση στα Windows 10, τουλάχιστον για ένα διάστημα

 

Ασυμβατότητες hardware και προγραμμάτων

Τα περισσότερα μεγάλα προγράμματα και παιχνίδια το πιθανότερο είναι πως θα λειτουργούν στα Windows 10 από την πρώτη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για τις νεότερες συσκευές από γνωστούς κατασκευαστές.

Όμως, μικρότερες εταιρείες που ασχολούνται με το hardware και το software μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο να εκδώσουν drivers για συσκευές ή patches για προγράμματα και παιχνίδια.

Οι περισσότερες ασυμβατότητες θα έχουν λογικά διορθωθεί μέσα σε τρεις με έξι μήνες, αν και ορισμένες παλαιότερες συσκευές και προγράμματα μπορεί να μην δεχτούν ποτέ κάποιο update.

 

Αν έχουμε ένα παλιό laptop

Ουσιαστικά, αυτή είναι μια ασυμβατότητα στο hardware, αλλά είναι χειρότερη στα laptop επειδή δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε συσκευές.
Αν αγοράσαμε ένα laptop το 2009 με Windows 7, είναι πιθανό ο κατασκευαστής να μην δημοσιεύσει ποτέ drivers για τα Windows 10 - κάποια laptop της εποχής δεν απέκτησαν καν drivers για τα Windows 8.


Σε ένα σταθερό υπολογιστή, αν δεν καταφέρουμε να λειτουργήσει η κάρτα δικτύου, μπορούμε πάντα να αγοράσουμε μια νέα κάρτα.

Στα laptop είναι πιο δύσκολο να αντικαταστήσουμε ένα υποσύστημα που δεν λειτουργεί, και συχνά θα χρειαστεί να προσθέσουμε μια άχαρη εξωτερική συσκευή με USB. Και ποιος θέλει να κουβαλάει μία ή δύο έξτρα συσκευές μαζί με το laptop?
 

Bugs, αστάθεια, και κενά ασφαλείας

Η Microsoft δεν έφτιαξε ποτέ ένα λειτουργικό σύστημα που να είναι τέλειο, πόσο μάλλον από την αρχή που κυκλοφόρησε.
Ακόμα και τα Windows XP, που είναι το μακροβιότερο λειτουργικό μέχρι στιγμής, χρειάστηκαν δύο service packs πριν μπορέσουν να διορθώσουν σοβαρά προβλήματα και κενά ασφαλείας.
Αν θυμάστε την επιδημία του Blaster το 2003 - εκείνο το Worm που έκανε τον υπολογιστή να κάνει αυτόματα επανεκκίνηση - ήταν αρκετό ένα μηχάνημα με XP να είναι απλά συνδεδεμένο στο internet, χωρίς καν να ανοίξουμε μια σελίδα, και θα μολυνόταν.

Είναι καλύτερα να αφήσουμε εκείνους που θα βιαστούν με την αναβάθμιση στα Windows 10 να είναι τα πειραματόζωα, και να περιμένουμε να λυθούν τα μεγάλα αρχικά προβλήματα.
Θα κάνουμε τη δική μας αναβάθμιση στα Windows 10 όταν θα είναι πιο σταθερά. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε ένα χρόνο στη διάθεσή μας για τη δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10, δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε.

Σε ένα επαγγελματικό PC
Αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μόνο για Internet, ταινίες, και παιχνίδια, μπορούμε να αντέξουμε μερικά bugs και λίγη αστάθεια στο σύστημα.

Αν όμως ο υπολογιστής είναι για την εργασία μας, ένα κόλλημα σε μία ακατάλληλη στιγμή μπορεί να προξενήσει προβλήματα στη δουλειά μας, και να μας κοστίσει σε χρόνο και σε χρήματα.

Αν θέλουμε να μην χάσουμε την προθεσμία του ενός χρόνου, θα είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο του 2016 για την αναβάθμιση στα Windows 10, για να έχουμε καλύτερη σταθερότητα.

Από την άλλη μεριά, βέβαια...
 

Αν δεν έχει χαλάσει, μην το φτιάχνεις
Τα Windows 7 έχουν περίπου 4,5 χρόνια ζωής μπροστά τους. Τα Windows 8 έχουν 7,5 χρόνια. Αν είμαστε ικανοποιημένοι με το λειτουργικό μας, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να κάνουμε αναβάθμιση στα Windows 10.


Θα κάνετε την αναβάθμιση στα Windows 10, ή θα περιμένετε?

Υπάρχουν χρήστες που θέλουν να αναβαθμίζουν πάντοτε στην τελευταία έκδοση, παρά τις όποιες συνέπειες. Υπάρχουν χρήστες που προτιμούν να τρέχουν παλαιότερες ή παρωχημένες εκδόσεις, γιατί αυτές ξέρουν, αυτές εμπιστεύονται. Και τέλος, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών, που βρίσκεται κάπου στη μέση.

Τώρα που έχετε τα στοιχεία, τι σκοπεύετε να κάνετε? Θα κάνετε αναβάθμιση στα Windows 10, μόλις την επιτρέψει η Microsoft? Ή θα περιμένετε εκ του ασφαλούς? 

 

images (1).jpg
images (1).jpg
images (1).jpg
Gadgets.jpg

Ώρα

Μετάφραση

Καιρός

Clear Sky

22.49°C

Βελβεντός

Clear Sky
Humidity: 46%
Wind: 0 M/S

Ημερολόγιο

October 2023
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5