text 3d logo no background 

 

15 tips για ταχύτερα Windows

Η ενασχόληση με τον υπολογιστή έχει φθάσει να καταλαμβάνει πολλές ώρες του χρόνου μας ημερησίως, είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά... και σε πολλές περιπτώσεις, ο υπολογιστής στον οποίον απασχολούμαστε, για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς, τυγχάνει να είναι εξοπλισμένος με λειτουργικό Windows!

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται φυσικά, τόσο στον τομέα των «θετικών», όσο και των «αρνητικών».

Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η πτώση της ταχύτητας και της απόκρισης του λειτουργικού, ανάλογα με το πόσο βαριά είναι η χρήση που τους κάνουμε και πόσο σχολαστική είμαστε στη συντήρησή τους. Ναι, και τα λειτουργικά απαιτούν συντήρηση, άσχετα αν η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών το αγνοεί, ή απλώς δεν αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο σε αυτήν.


 

Αποτέλεσμα είναι, μετά από πολύμηνη ή πολυετή χρήση, να έχουμε ένα υπολογιστή στο 70-80% της ταχύτητάς του (ή και λιγότερο), με πολλές καθυστερήσεις στην εκκίνηση λειτουργικού και προγραμμάτων, αλλά και κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Γεγονός που προκαλεί μόνιμοεκνευρισμό και στρες στο χρήστη και εν γένει κάνει τις ώρες που περνά μπροστά στο PC ένα μικρό μαρτύριο. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πρόβλημα των Windows αλλά κυρίως του ίδιου του χρήστη, ο οποίος φορτώνει το άμοιρο σύστημα με άχρηστα και προβληματικά προγράμματα που σπαταλούν τους πόρους του, εν γνώση του ή εν αγνοία του.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείτε να κρατήσετε «υγιή» τα Windows του υπολογιστή σας!

Τα παρακάτω αφορούν κυρίως τα Windows 7, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν αυτούσια (ή με μικρές παραλλαγές και στα XP/Vista/8).
 


1. Επιλογή έκδοσης Windows
 

Αγαπητέ χρήστη που έχεις συνηθίσει να παίρνεις πάντα ό,τι καλύτερο και πιό φανταιζί βρίσκεις μπροστά σου, ξέχασέ το. Οι “Ultimate” εκδόσεις των Windows δεν είναι απαραίτητα για όλα τα συστήματα. Μην υποτιμάς τις “Home” ή ακόμα και “Starter” εκδόσεις, η Microsoft τις έβγαλε ακριβώς για το μέσο χρήστη και τις τυπικές απαιτήσεις του, αλλά και για τα αδύναμα συστήματα (παλιά PC, netbooks κ.λπ.). Ούτως ή άλλως ποτέ σου δε θα αξιοποιήσεις ούτε το 20% των επιπλέον χαρακτηριστικών που προσφέρει μια «μεγάλη» έκδοση, οπότε απλά θα πρέπει να υποστείς τις αυξημένες απαιτήσεις του χωρίς λόγο. Πριν αγοράσετε μια συγκεκριμένη έκδοση των Windows δείτε προσεκτικά τα λίστα με τα χαρακτηριστικά τους και κρίνετε ποιά σας χρειάζονται και ποιά όχι. Γλιτώνετε χρήματα αλλά και πόρους συστήματος. Επίσης, προτιμήστε εκδόσεις 64-bit και όχι 32-bit, αφού με τις πρώτες μπορείτε να αξιοποιείτε και πάνω από 3,2 GB μνήμης RAM, με τα δεύτερα όχι.
 


2. Desktop gadgets
 

Ναι, τα gadgetάκια του sidebar δίνουν σίγουρα άλλο «χρώμα» στην επιφάνεια εργασίας μας, τη ζωντανεύουν και μας προσφέρουν πολλές δυνατότητες που δεν είχαμε στα παλαιότερα λειτουργικά, όμως το γεγονός είναι πως απαιτούν πολλούς πόρους. Τόσο η μνήμη όσο και ο επεξεργαστής χρησιμοποιούνται για να «τρέξει» το όμορφο ρολόι που ανακαλύψατε, ή το widget που δείχνει την κατανάλωση των πόρων του συστήματος (oh the irony), σε βαθμό που αν φορτώσετε την επιφάνεια με gadgets, μπορεί να σπαταλάτε και το 10% αυτών, χωρίς ουσιαστικό λόγο! Απενεργοποιήστε τελείως τα desktop gadgets ή, αν δε μπορείτε χωρίς αυτά, έστω περιοριστείτε σε 2-3 που σας είναι πραγματικά χρήσιμα και δεν είναι βαριά για το σύστημα. Θα τα βρείτε μέσω του Start→Desktop gadget gallery.
3. Οπτικά effects+Aero

Τα Windows 7 προσφέρουν μια πλειάδα όμορφων, οπτικών effects τα οποία πραγματικά τα μεταμορφώνουν προς το καλύτερο. Ημιδιαφανή παράθυρα και μπάρες, διάφορα animations του κέρσορα, προεπισκόπηση των ανοιχτών προγραμμάτων στην taskbar και πολλά άλλα effects λύνουν τα χέρια μας και αποτελούν βάλσαμο για τα μάτια μας, όμως σαν αντίκρυσμα καταναλώνουν και αυτά αρκετούς πόρους συστήματος. Η διαφορά θα φανεί κυρίως σε μηχανήματα με αδύναμοhardware ή φθηνά notebooks/netbooks, όμως αξίζει μια προσπάθεια αν θέλετε να εξασφαλίσετε λίγη επιπλέον ταχύτητα. Δεξί-κλικ στο “My Computer”→Properties→Advanced System Settings→Performace, εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα αυτών των effects και νααπενεργοποιήσετε όποια δε σας χρειάζονται ιδιαίτερα, ή και όλα μαζί! Θα δείτε σίγουρα αύξησητης ταχύτητας του υπολογιστή, είς βάρος όμως του αισθητικού αποτελέσματος, αφού τα 7 θα μοιάζουν περισσότερο με τα... XP. Στα οπτικά effects ανήκει και το “Aero” theme των Windows, ενώ ακόμη και τα εναλλασσόμενα wallpapers καταναλώνουν πόρους, μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε με δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας→Personalize και επιλέγοντας το “Classic” ή το “Basic” theme των Windows.

Ευρετήριο Άρθρου

Ώρα

Μετάφραση

Καιρός

Scattered Clouds

12.49°C

Βελβεντός

Scattered Clouds
Humidity: 35%
Wind: SSW at 2.57 M/S

Ημερολόγιο

February 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3